Thank You Allah



I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
Further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank You with every breath I take.

Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.

I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that’s when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you.


Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah. 

Allah, I wanna thank You
I wanna thank you for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope

O Allah, I wanna thank you
I wanna thank You for all the things that you’ve done
You’ve done for me through all my years I’ve been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank You for bringing me home


Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah
Alhamdulillah, Alhamdulillah
All praises to Allah, All praises to Allah.



Alhamdulillah, Alhamdulillah x5





0 komen:

Open Your Eyes


Look around yourselves
Can’t you see this wonder ?
Spreaded in front of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us ?
Or are we so blind
To push it all aside ?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain ?
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand ?
So are they really there ?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us ?
Or are we so blind
To push it all aside ?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny ?
Whats in front of your eyes ?
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..


0 komen:

Insya-ALLAH



Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way 

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insya Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2

Insya Allah x3
Insya Allah we’ll find the way
Insya Allah x3
Insya Allah we’ll find the way


0 komen:

Supplication



[x4]
Allahumma salli 'ala,
Sayyidina,
Muhammadin an-Nabiyyi al-ummiyyi,
Wa 'ala alihi wa sahbihi wa sallim.

(Translation: O Allah, send your peace

And blessings upon our Master Muhammad
The Unlettered Prophet
And upon his family and companions.)

O My Lord,
My sins are like
The highest mountain;
My good deeds
Are very few
They’re like a small pebble.
I turn to You
My heart full of shame,
My eyes full of tears.
Bestow Your
Forgiveness and Mercy
Upon me.
Ya Allah,
Send your peace and blessings
On the Final Prophet,
And his family,
And companions,
And those who follow him.



0 komen:

المعلم




We once had a Teacher
The Teacher of teachers,
He changed the world for the better
And made us better creatures,
Oh Allah we’ve shamed ourselves
We’ve strayed from Al-Mu'allim,
Surely we’ve wronged ourselves
What will we say in front him?
Oh Mu'allim...

Chorus
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
He was Muhammad salla Allahu 'alayhi wa sallam,
Muhammad, mercy upon Mankind,
Teacher of all Mankind

Abal Qasim [one of the names of the Prophet]
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Khayru khalqillahi Muhammad
(The best of Allah’s creation is Muhammad)
Ya Mustafa ya Imamal Mursalina
(O Chosen One, O Imam of the Messengers)
Ya Mustafa ya Shafi'al 'Alamina
(O Chosen One, O intercessor of the worlds)

He prayed while others slept
While others ate he’d fast,
While they would laugh he wept
Until he breathed his last,
His only wish was for us to be
Among the ones who prosper,
Ya Mu'allim peace be upon you,
Truly you are our Teacher,
Oh Mu'allim..

Chorus
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Ya Rasuli ya Muhammad
(O My Messenger O Muhammad)
Ya Bashiri ya Muhammad
(O bearer of good news O Muhammad)
Ya Nadhiri ya Muhammad
(O warner O Muhammad)
'Ishqu Qalbi ya Muhammad
(The love of my heart O Muhammad)
Nuru 'Ayni ya Muhammad
(Light of my eye O Muhammad)

He taught us to be just and kind
And to feed the poor and hungry,
Help the wayfarer and the orphan child
And to not be cruel and miserly,
His speech was soft and gentle,
Like a mother stroking her child,
His mercy and compassion,
Were most radiant when he smiled


Chorus
Abal Qasim [one of the names of the Prophet]
Ya Habibi ya Muhammad
(My beloved O Muhammad)
Ya Shafi'i ya Muhammad
(My intercessor O Muhammad)
Khayru khalqillahi Muhammad
(The best of Allah’s creation is Muhammad)
Ya Mustafa Ya Imamal Mursalina
(O Chosen One O Imam of the Messengers)
Ya Mustafa ya Shafi'al 'Alamina
(O Chosen One O intercessor of the worlds)



0 komen:

Tak Mengaku Gila

Husin, salah seorang pesakit mental yang merasakan dirinya sudah benar-benar sembuh. Husin ingin sangat pulang kepangkuan keluarganya kerana sudah 3 tahun dia berada di wad. Dia dipanggil bersama kawan-kawannya untuk dibuat pemeriksaan. Di dalam bilik pemeriksaan yang agak gelap, doktor memasang lampu picit dan ditegakkan di atas lantai. Cahaya lampu picit tersebut memancar ke syiling. Doktor minta setiap pesakit memanjat cahaya lampu tersebut. Seorang demi seorang memanjat cahaya lampu tersebut kecuali Husin. Oleh sebab Husin tidak mahu memanjat cahaya lampu picit itu, maka doktor membawanya masuk ke bilik doktor untuk ditemu duga.

Doktor : Mengapa tadi kamu tak mahu panjat cahaya lampu picit ?

Husin yang merasai dirinya siuman dan yakin jawapannya betul lalu menjawab.

Husin : Saya takut kalau saya panjat cahaya lampu itu, nanti doktor tutup suis lampu itu. Sudah tentu saya akan jatuh.

Doktor : Kamu tidak boleh balik sebab kamu gila.

Husin : Tolonglah, saya nak balik. Saya tak gila.

Doktor : Mana ada orang gila yang mengaku dirinya gila. Baiklah, kamu jawab soalan teka-teki saya ini. Macam mana nak over take sembilan kenderaan dengan sekali potong sahaja ?

Husin : Itu senang sahaja, tekan pedal minyak sampai habis, pecut kereta hingga 220 km/j.

Doktor : Kamu betul-betul gila. Orang siuman tak berani buat begitu. Orang siuman over take treler yang membawa 8 buah kereta, campur dengan trelernya, 9 semuanya hanya dengan kelajuan 110 km/j sahaja.

Husin : Kalau begitu saya mengaku saya gila.

Doktor : Itu yang saya kata tadi. Kamu tak boleh balik.

Husin : Doktor ni gila.

Doktor : Saya memang doktor gila. Saya dah bertugas selama 15 tahun di Hospital Gila ini.




0 komen:

Minuman Keras. . .

Budin : Mak, ustaz kata tak boleh minum minuman keras, mengapa ?

Mak : Haram ! Dan boleh menjadi mabuk.

Budin : Di sekolah, Budin dan kawan-kawan tiap-tiap hari minum minuman keras. Tak mabuk pun. Kami nampak ustaz pun turut minum minuman keras.

Mak : Masya-Allah, di mana dapat ? Siapa beri ? Siapa jual ? Tak patut pihak sekolah biarkan. Mak nak buat pengaduan di Balai Polis.

Budin : Ada jual di kantin sekolah. Kami minum dengan sirap.

Mak : Engkau ni Budin, yang engkau minum tu ais.




0 komen:

Perkara Kecil dan Besar. . .

Penduduk : Tok, semalam polis dah cekup 3 remaja kampung kita kerana terjebak dengan penagihan dadah. Kita perlu bertindak segera untuk membendung gejala ini dari merebak.

Penghulu : Sabar, ini perkara kecil, bawa bertenang, ianya belum serius lagi.

Seminggu kemudian, penduduk kampung kembali menemui Penghulu.

Penduduk : Tok Penghulu, anak Tok Penghulu ditahan polis kerana didapati positif dadah.

Penghulu : Hah !? Ye ke ? Ini perkara besar dan serius, kita kena bertindak segera untuk membendungnya.




0 komen:

Ime. . .

Pada awal tahun, seorang ustaz mengajar murid-murid mengenai iman dan segala pengertiannya. Terdapat 5 jenis iman iaitu Iman Taklid, Iman Ilmu, Iman Ayan, Iman hak dan Iman Hakikah. Di akhir tahun, ustaz tersebut membuat ulang kaji terhadap murid-muridnya.

Ustaz : Tulung ghoyat ke ustak apo jenis-jenis ime ( Iman )

Nik Man : Ime ( Imam ) Syafi'e, Maliki, Hanbali de Hanafi.





0 komen:

Waiting For Your Call





Miles away, oceans apart
Never in my sight but always in my heart
The love is always there it will never die
Only growing stronger a tears rose down my eye

I am thinking all the time
When the day will come
Standing there before you
Accept this Hajj of mine

Standing in ihram, making my tawaf
Drinking blessings from your well
The challenges Safa and Marwah
Were rekindless my imaan

O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall

I feel alive and I feel strong
I can feel Islam running through my Veins
To see my muslim brothers, their purpose all the same
Greeting one another, exalting one True Name
I truly hope one day everyone will get the chance
To be blessed with the greatest honor 

Of being in front of Your noble house

Standing in ihram, making my tawaf
Drinking blessings from your well
The challenges Safa and Marwah 
Were rekindless my imaan 

O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall

لبيك اللهم لبيك
لبيك لا شريك لك لبيك
ان الحمد ونعمة لك والملك
لا شريك لك لبيك


O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall


لبيك اللهم لبيك
لبيك لا شريك لك لبيك
ان الحمد ونعمة لك والملك
لا شريك لك لبيك

٣x لبيك


0 komen:

Kisah Seorang Buta

Assalamualaikum..

Pada post kali ini, ana ingin berkongsi dengan antum/antunna mengenai kisah yang berlaku pada zaman Nabi Muhammad SAW.
Kisahnya adalah seperti berikut.

Pada zaman kerasulan Nabi Muhammad SAW, ada seorang musyrikin yang buta. Dia sangat membenci Rasulullah SAW. Oleh sebab dia buta, maka Nabi Muhammad SAW selalu membantunya. Memberi makan, memberi minum dan membawa dia ke mana sahaja. Orang musyrikin yang buta itu tida mengetahui bahawa yang selalu membantunya adalah Rasulullah kerana Baginda SAW tidak memberitahu kepada orang musyrikin yang buta itu. Dia selalu menceritakan kepada Rasulullah yang dia sangat membenci Rasulullah tetapi Rasulullah tidak pernah memarahinya. Betapa pengasihnya Rasulullah. Baginda SAW tetap membantu orang buta itu meskipun orang buta itu membenci Baginda SAW. Pernah suatu hari, orang buta itu menyuruh Rasulullah membawa dia pergi jauh kerana tidak mahu mendengar nama Muhammad SAW sehingga dia tidak mendengar lagi orang menyebut nama Muhammad SAW. Rasulullah tetap menunaikan permintaan orang buta itu dengan sungguhnya.

Pada suatu hari, Rasulullah pun wafat. Oleh itu, Saidina Abu Bakar telah mengganti tempat Rasulullah untuk menjaga orang yang buta itu. Tetapi orang buta itu merasa ada kelainan daripada orang yang menjaga sebelumnya. Maka orang buta itu bertanya kepada Saidina Abu Bakar,

" Siapakah kamu? "

Maka Saidina Abu Bakar As-Siddiq menjawab,

" Aku, Abu Bakar pengganti orang sebelumnya, Rasulullah dimana Baginda SAW telah pun wafat "

Maka terkejutlah orang buta itu kerana yang menjaganya sebelum ini adalah orang yang paling dibencinya. Kerana terkejutnya menyebabkan dia meninggal dunia tetapi dia sempat mengucap dua kalimah syahadah. Islamlah dia.



Subhanallah. Sungguh mulia keperibadian Nabi Muhammad SAW. Tidak ada siapa yang dapat menandinginya. Marilah kita bersama-sama mencontohi akhlak Rasulullah agar kita mendapat syafaat Baginda SAW di akhirat kelak. Wallahu'alam.

Wassalamualaikum...


0 komen:

Khawarij Kaum yang Paling Buruk

Assalamualaikum...


KHAWARIJ merupakan kaum yang membenci Saidina Muawiyah dan Amru bin As kerana melawan Khalifah yang sah dan membenci Saidina Ali bin Abi Talib kerana menerima perdamaian yang diminta oleh Saidina Muawiyah dalam peperangan Siffin dengan bertahkim. Mereka membenci Saidina Ali kerana menganggap Saidina Ali lemah dalam menegakkan kebenaran. Kaum ini muncul selepas tamatnya peperangan Siffin dan yang kedua muncul selepas Syiah. Mereka selalu menyebut " La Hukma Illa Lillah ! " ( Tidak ada hukum kecuali dari Tuhan ). Apabila Saidina Ali dan golongannya berpidato, mereka akan berteriak menyebut " La Hukma Illa Lillah ! ". Begitu juga apabila Saidina Muawiyah dan golongannya berpidato. Mereka akan berteriak menyebut " La Hukma Illa Lillah ! ". Mereka menuntut supaya Saidina Ali mengakui kesalahannya kerana menerima tahkim atau mengakui bahawa Saidina Ali sudah menjadi kafir. Mereka mengancam, apabila Saidina Ali mahu taubat mengakui kesalahannya, maka mereka akan bergabung dengan Saidina Ali dalam melawan Saidina Muawiyah dan jika tidak, Saidina Ali dan Muawiyah mereka akan perangi.


Apabila kaum Khawarij merasa Saidina Ali tetap dengan pendiriannya, maka mereka pergi meninggalkan Saidina Ali ke daerah yang bernama Harura'. Jumlah mereka 12000 orang. Mereka melantik seorang daripada mereka menjadi ketua iaitu Abdullah bin Wahab Ar-Rasyidi. Mereka menamakan diri mereka kaum Khawarij tetapi dengan maksud yang lain iaitu orang-orang yang keluar pergi berperang untuk menegakkan kebenaran. Mereka mengambil nama Khawarij berdasarkan ayat Al-Quran yang bermaksud:
" Barangsiapa yang keluar dari rumahnya berhijrah kepada Allah dan Rasul, kemudian wafat makai ia telah pasti mendapat upah dari Tuhan "
( Surah An-Nisa', ayat 100 )


Fahaman Khawarij bertambah maju dan dianggap benar oleh pandangan umum setelah melihat kegagalan Saidina Ali dalam perundingan tahkim. Kaum Khawarij terkenal dengan kaum yang keras. Mereka berjuang bermati-matian untuk menegakkan fahamannya dan memberikan pengorbanan apa sahaja sehingga nyawa mereka sendiri dalam menegakkan fahamannya itu. Usaha kaum Khawarij yang pertama ialah untuk membunuh Saidina Ali ketika itu berada di Baghdad, Saidina Muawiyah yang berada di Damsyik dan Amru bin As yang berada di Mesir. Namun, hanya Saidina Ali sahaja yang terbunuh manakala yang lain tidak dapat dibunuhnya. Inilah usaha jahat Khawarij yang pertama. Setelah Saidina Ali terbunuh, Saidina Hasan menyerahkan jawatan Khalifah kepada Saidina Muawiyah dan Saidina Hussein mati dibunuh di padang Karbala, maka kaum Khawarij bertambah ganas dan bertambah garang melawan kekuasaan Saidina Muawiyah. Mereka menubuhkan sebuah organisasi mereka dengan terperinci sekali.


Gerakan Khawarij menjadi dua cabang:

  1. Bermarkas di sebuah negeri yang bernama Bathyaih. Mereka menguasai kaum Khawarij yang berada di Persia dan Kiraman ( daerah-daerah sekeliling Iraq ). Diketuai oleh Nafi' bin Azraq dan Qathar bin Faja'ah.
  2. Bermarkas di Arab. Mereka menguasai kaum Khawarij yang berada di Jaman, Hadharamaut dan Taif. Diketuai oleh Abu Thaluf, Najdah bin Amin dan Abu Fudaika.
Di antara pemimpin-pemimpin kaum Khawarij yang lain ialah:
  • Urwah bin Hudair
  • Najdah bin Uwaimir
  • Mustaurid bin Saad
  • hautarah Al-Asadi
  • Quraib bin Marrah
  • Nafi'i bin Azraq
  • Najdah bin Amir
  • Ubaidillah bin Basyir
  • Zubir bin Ali
  • Qathari bin Fujaah
  • Abdu Rabbih
  • Dan lain-lain lagi
Golongan ini sudah hilang dibawa arus sejarah kerana kaum ini tidak mendapat sambutan oleh umat Islam disebabkan fahamannya yang melampau. Namun, kita perlulah berhati-hati dan berwaspada terhadap fahaman ini kerana fahaman ini masih lagi dianuti oleh sesetengah umat Islam tetapi di dalam jumlah yang sedikit sangat. Wallahu'alam.

Wassalamualaikum...



0 komen:

Golongan Syiah

Assalamualaikum...



Fahaman Syiah ini sebenarnya telah berpecah kepada 22 golongan. Namun, di sini ana hanya akan menerangkan 6 golongan yang terbesar dalam aliran Syiah ini. Di antara golongan-golongan Syiah tersebut ialah:


1. Syiah Sabaiyah, iaitu Syiah pengikut Abdullah bin Saba'. Golongan Syiah ini termasuk dalam golongan Syiah yang 'gullat' yang bermaksud Syiah yang keterlaluan. Mereka secara berlebih-lebihan mempercayai bahawa Nabi Muhammad akan kembali ke dunia sepertimana Nabi Isa a.s., mempercayai bahawa Saidina Ali belum mati tetapi bersembunyi dan akan lahir ke dunia kembali, mempercayai bahawa Jibril tersalah menurunkan wahyu yang seharusnya diturunkan kepada Saidina Ali tetapi diberikannya kepada Nabi Muhammad SAW, mempercayai bahawa petir dan kilat adalah suara Saidina Ali dan bermacam-macam lagi i'itiqad yang ganjil-ganjil.


2. Syiah Kaisaniah, iaitu Syiah pengikut Mukhtar bin Ubai As-Saqafi. Golongan ini tidak mempercayai bahawa adanya roh Tuhan dalam tubuh Saidina Ali tetapi mereka meyakini bahawa imam-imam orang Syiah adalah maksum ( yakni terpelihara daripada dosa seperti para nabi ) dan masih menerima wahyu.


3. Syiah Imamiyah, iaitu Syiah yang percaya kepada imam-imam yang ditunjuk secara langsung oleh Nabi Muhammad SAW iaitu Saidina Ali sampai 12 orang keturunannya. Syiah inilah yang sedang berkuasa di Iran. Mereka mempercayai 12 imam ini, pertama Saidina Ali dan yang ke-12 adalah Al-Mahdi iaitu seorang imam yang lenyap dan akan keluar pada akhir zaman. Said Jamaluddin Al-Afgani, guru Muhammad Abduh adalah salah seorang penganut fahaman Syiah Imamiyah dari Parsi ( sekarang Iran ) ini.


4. Syiah Isma'iliyyah, iaitu Syiah yang mempercayai hanya 7 orang sahaja imam, iaitu pertama Saidina Ali dan akhirnya Ismail bin Jafar As-Saddik yang lenyap dan akan keluar pada akhir zaman. Syiah ini banyak terdapat di Pakistan, iaitu murid Aga Khan.


5. Syiah Zaidiyah, iaitu Syiah pengikut Imam Zaid bin Ali bin Hussein bin Ali bin Abi Talib ( cucu cicit Nabi Muhammad SAW ). Syiah Zaidiyah ini berada di Yaman. Syiah ini adalah Syiah sederhana dan bukan gulat. Mereka tidak mengkafirkan Saidina Abu Bakar, Saidina Umar dan Saidina Uthman r.a. tetapi mereka berkeyakinan bahawa Saidina Ali lebih mulia dari Saidina Abu Bakar. Syiah Zaidiyah beri'itiqad bahawa orang Muslim yang melakukan dosa besar, jika mati tanpa sempat bertaubat maka dia adalah kafir dan akan kekal dalam neraka selama-lamanya. Tersebut dalam kitab "Dzuhrul Islam" karangan Ahmad Amin, pada juzuk ke-4, halaman 136-137 yang bertulis: "Imam Kaum Zaidiyah Zaid bin Ali adalah murid kepada Washil bin Atha, pemimpin kaum Muktazilah dalam usuluddin. Oleh sebab itu, Syiah Zaidiyah lebih mendekati dengan fahaman Muktazilah. Menurut Syharstani, semua murid Zaid adalah Muktazilah. Pengikut Syiah Zaidiyah banyak mengarang kitab Usuluddin, Hadis dan Feqah yang khusus bagi mereka. Salah seorang imamnya yang masyhur dalam abad mutaakhir ialah Imam Syaukani yang banyak mengarang dalam usuluddin dan feqah." Imam Syaukani ini adalah Muhammad bin Ali bin Muhammad As-Syaukani yang meninggal pada 1255H, iaitu pengarang kitab "Nailul Authar". Oleh itu, berhati-hatilah membaca kitab tersebut kerana pengarangnya adalah pengikut Syiah Zaidiyah.


6. Syiah Qaramithah, iaitu Syiah yang suka mentafsirkan Al-Quran sesuka hatinya. Mereka mengatakan bahawa malaikat-malaikat adalah mubaligh mereka, syaitan-syaitan adalah musuh mereka, yang dinamakan sembahyang ialah mengikut fahaman mereka, yang dinamakan haji ialah ziarah kepada imam, yang dinamakan puasa ialah tidak membuka rahsia imam dan orang-orang yang telah mengetahui Allah sedalam-dalamnya tidak perlu sembahyang, puasa dan lain-lain ibadat serta bermacam-macam fatwa lagi yang ganjil.


Wallahu'alam.
Wassalamualaikum...



0 komen:

Bahaya Syiah. . . ! ! !

Assalamualaikum...


SYIAH pada bahasa bermaksud pengikut tetapi istilah kaum Syiah yang bakal ana paparkan ini bermaksud kaum yang beri'itiqad bahawa Saidina Ali KWJ adalah orang yang berhak menjadi Khalifah pengganti Nabi Muhammad SAW setelah kewafatannya kerana Baginda SAW berwasiat bahawa pengganti beliau sesudah wafat adalah Saidina Ali. Oleh itu, mereka menganggap bahawa Saidina Abu Bakar As-Siddiq, Saidina Umar Al-Khathab dan Saidina Uthman bin Affan adalah Khalifah yang tidak sah, perampas-perampas yang berdosa kerana mengambil pangkat khalifah tanpa hak dari Saidina Ali bin Abi Talib.


Fahaman Syiah merupakan kaum yang pertama muncul setelah kewafatan Rasulullah SAW dan muncul pada zaman Kuhalafa' Ar-Rasyidin lagi. Fahaman ini telah diasaskan oleh seorang pendeta Yahudi dari Yaman yang baru memeluk agama Islam. Pendeta Yahudi yang dimaksudkan itu ialah Abdullah bin Saba'. Setelah beliau memeluk agama Islam, beliau telah berhijrah ke Madinah pada akhir-akhir tahun penguasaan Khalifah Uthman bin Affan iaitu sekitar tahun 30H. Beliau mengharapkan apabila beliau tiba di Madinah, beliau akan disambut oleh Khalifah kerana beliau merupakan seorang pendeta besar Yahudi dari Yaman yang baru memeluk Islam. Namun, sangkaannya meleset kerana beliau tidak mendapat penghargaan dari Khalifah Uthman r.a. dan orang-orang besar di Madinah pada ketika itu. Maka, beliau sangatlah kesal. Sebahagian sejarawan mengatakan bahawa Abdullah bin Saba' memeluk Islam adalah bertujuan untuk menghancurkan Islam dari dalam kerana beliau tidak mampu untuk menghancurkannya dari luar. 


Oleh itu, Abdullah bin Saba' menjadi benci terhadap Saidina Uthman bin Affan dan menggerakkan gerakan anti Saidina Uthman serta berusaha menjatuhkan beliau seterusnya menggantikannya dengan Saidina Ali bin Abi Talib. Tampaknya, usaha beliau mendapat pasaran di kota-kota besar umat Islam ketika itu, seperti di Madinah, Mesir, Kufah, Basrah dan lain-lain. Ini kerana ramai orang Islam sudah tidak menyukai Saidina Uthman kerana beliau telah menghilangkan cincin stempel ( cincin cap atau lambang kerajaan ) Nabi Muhammad SAW dan juga beliau banyak mengangkat orang-orang dari suku beliau, iaitu orang-orang Bani Umaiyah menjadi ketua-ketua daerah. 


Demi cita-citanya untuk menjatuhkan dan mengalahkan Saidina Uthman bin Affan r.a., Abdullah bin Saba' telah pergi ke Mesir, Kufah, Basrah, Damsyik dan lain-lain kota untuk mengadakan propaganda tentang keagungan Saidina Ali bin Abi Talib. Beliau sangat berlebih-lebihan mengagungkan Saidina Ali KWJ dan sangat berani mengadakan hadis-hadis palsu yang bertujuan untuk mengagungkan Saidina Ali serta merendah-rendahkan Saidina Abu Bakar, Saidina Umar dan Saidina Uthman. Pemberontakan terhadap Saidina Uthman oleh kaum Syiah akhirnya membawa kepada pembunuhan Saidina Uthman bin Affan r.a. Sehubungan dengan itu, maka naiklah Saidina Ali KWJ sebagai khalifah Islam yang keempat menurut Ahlussunnah Wal Jama'ah manakala Syiah menganggap Saidina Ali adalah khalifah Islam yang pertama kerana mereka tidak mengiktiraf ketiga-tiga khalifah sebelumnya.


Pada waktu ini, timbullah 4 golongan ketika pemerintahan Saidina Ali KWJ iaitu;

  1. Golongan Syiah dan sebahagian Ahlussunnah yang mengangkat Saidina Ali sebagai khalifah.
  2. Golongan Saidina Muawiyah bin Abi Suffian yang tidak menyokong Saidina Ali dan menganggap Saidina Ali terlibat dalam pembunuhan Saidina Uthman seterusnya mengangkat Saidina Muawiyah menjadi khalifah.
  3. Golongan Siti Aisyah Ummul Mukminin r.a. dan diikuti Talhah dan Zuber yang tidak menyokong Saidina Ali sebagai khalifah kerana menganggap Saidina Ali diangkat kerana paksaan tetapi tidak menyalahkan Saidina Ali dalam pembunuhan Saidina Uthman r.a.
  4. Golongan yang diketuai oleh Abdullah bin Umar diikuti Muhammad bin Salamah, Usamah bin Zaid, Saad bin Abi Waqas, Hasan bin Thabit, Abdullah bin Salam dan sahabat-sahabat lain. Golongan ini tidak menyokong mana-mana pihak.
Keempat-empat golongan ini hanya muncul dan habis di situ sahaja kecuali golongan Syiah yang sehingga kini menjadi salah satu fahaman yang bercanggah dengan fahaman Nabi Muhammad SAW dan para sahabat.

Ketika pemerintahan Saidina Ali, terjadilah peperangan yang pertama melibatkan peperangan sesama Islam iaitu peperangan Jamal dan peperangan Siffin.
  • Peperangan Jamal tercetus pada tahun 36H iaitu setahun setelah Saidina Ali menjadi Khalifah. Peperangan ini melibatkan dua tentera Islam iaitu tentera Islam yang dipimpin oleh Saidatina Aisyah, Talhah dan Zuber manakala tentera Islam yang sebelah lagi dipimpin oleh Saidina Ali bin Abi Talib. Peperangan ini bukan kecil. Saidina Ali telah membawa askarnya sebanyak 200,000 ribu orang dan Siti Aisyah juga membawa askarnya sebanyak itu. Akhirnya Saidatina Aisyah kalah. Talhah dan Zuber telah terbunuh dalam peperangan tersebut manakala Saidatina Aisyah ditawan oleh Saidina Ali. Namun begitu, Saidatina Aisyah tidak dijadikan tawanan Saidina Ali kerana Siti Aisyah dhormati  sebagai ibu dan menghantarnya kembali ke Makkah dengan segala kehormatannya.
  • Peperangan Siffin pula tercetus pada tahun 37H yang melibatkan tentera Islam yang dipimpin oleh Saidina Ali dan sebelah pihak lagi dipimpin oleh Saidina Muawiyah. Peperangan ini terjadi di suatu tempat di Iraq yang dinamakan Siffin. Peperangan ini telah menyebabkan 25000 orang tentera terkorban di pihak Saidina Ali manakala 45000 orang tentera terkorban di pihak Saidina Muawiyah. Apabila tentera Saidina Muawiyah hampir kalah, maka Saidina Muawiyah telah mengacukan tombak yang dihujungnya diikatkan dengan kitab Suci Al-Quran sebagai tanda Saidina Muawiyah ingin berdamai. Maka, Saidina Ali menerima perdamaian itu dan mengadakan perundingan.
Namun begitu, permusuhan antara Saidina Ali dan Saidina Muawiyah masih berterusan sehinggalah pada tahun 40H, terjadilah suatu komplot Kaum Khawarij iaitu kaum yang tidak menyokong Saidina Ali dan Saidina Muawiyah untuk membunuh Saidina Ali dan Saidina Muawiyah sekaligus. Pembunuhan itu telah diatur pada waktu subuh yang sama tanggal 17 Ramadhan 40H iaitu pada ketika mereka itu keluar hendak sembahyang subuh di masjid. Qadar Ilahi menetukan bahawa Saidina Ali dapat dibunuh oleh Abdurrahman bin Muljan manakala Saidina Muawiyah dan Amru tidak dapat dibunuh. Saidina Ali bin Abi Talib meninggal pada 17 Ramadhan 40H dan dimakamkan di Najaf, Baghdad.

Sehingga kini kita dapat lihat fahaman Syiah ini masih lagi dianuti sesetengah umat Islam terutamanya di Iran, Iraq dan Syria. Iran merupakan negara yang majoritinya adalah Syiah manakala Iraq dan Syria hanya sebahagian sahaja. Sebahagian lagi adalah Ahlussunnah Wal Jama'ah. Sebab itu, negara Iraq selalu berlaku pertempuran yang melibatkan 2 kaum yang terbesar ini. Menurut Orientalis Barat mengatakan bahawa 'faham Syiah itu ialah faham yang mencintai Saidina Ali atau orang-orang yang mencintai ahlil bait Rasulullah'. Ini kenyataan yang keliru kerana umat Islam yang berfahaman Ahlussunnah Wal Jama'ah juga mencintai ahlil bait Rasulullah seperti yang selalu disebut dalam selawat. Wallahu'alam.

Wassalamualaikum...



0 komen:

Nama-nama Mulia Nabi Muhammad SAW

Assalamualaikum...






Pada post kali ini, ana ingin berkongsi dengan antum/antunna, nama-nama mulia Nabi Muhammad SAW.



  1. Abduhu - Hamba-Nya
  2. Abdullah - Hamba Allah
  3. Adil - Yang Adil
  4. Aqib - Yang Mengikuti, Yang Terakhir
  5. Ahmad
  6. Akhir - Terakhir
  7. Amin - Yang Terpercaya
  8. Abthati - Milik Al-Bathha
  9. Amir - Pemimpin
  10. Awwal - Pertama
  11. Aziz - Yang Mulia
  12. Basyir - Pembawa Berita Gembira
  13. Bathin - Yang Batin
  14. Da'ie - Penyeru
  15. Fatih - Yang Membuka, Yang Menakluk
  16. Habibullah - Kekasih Allah
  17. Hadi - Yang Memandu Ke Arah Kebenaran
  18. Hafi - Yang Tahu
  19. Hafidz - Yang Menjaga
  20. Hakim - Yang Arif, Bijaksana
  21. Hamid - Yang Memuji
  22. Haqq - Kebenaran
  23. Harish 'alaikum - Penuh Perhatian Terhadap Anda
  24. Hasib - Yang Mulia
  25. Hasyir - Yang Mengumpulkan Manusia
  26. Hijazi - Dari Hijaz
  27. Jawwad - Yang Pemurah
  28. Kamil - Yang Sempurna
  29. Karim - Yang Pemurah
  30. Khalil - Sahabat Baik
  31. Khatam Al-Anbiya' - Penutup Para Nabi
  32. Khatim - Penutup
  33. Mutawakkil - Hamba-Nya
  34. Ma'lum - Hamba Allah
  35. Ma'mun - Yang Adil
  36. Mad'u - Yang Mengikuti, Yang Terakhir
  37. Mahdi - Yang Terbimbing Baik
  38. Mahi - Yang Menghapus ( Kederhakaan )
  39. Mahmud - Yang Terpuji
  40. Manshur - Yang Ditolong ( Allah ), Yang Berjaya
  41. Masyhud - Yang Tersaksikan
  42. Matin - Yang Kukuh
  43. Misbah - Dian, Lampu
  44. Mubasysyir - Pembawa Khabar Gembira
  45. Mubin - Jelas, Nyata
  46. Muddathir - Yang Berselimut
  47. Mudzakkir - Yang Mengingatkan
  48. Muhammad
  49. Muharam - Yang Terlarang, Suci
  50. Mujib - Yang Menjawab
  51. Mujtaba - Yang Terpilih
  52. Mukarram - Yang Mulia
  53. Mukhtar - Yang Terpilih
  54. Munir - Bercahaya
  55. Munji - Yang Menyelamatkan, Yang Menyampaikan
  56. Murtadha - Yang Diredhai
  57. Mushaddiq - Yang Menyatakan Kebenaran
  58. Mustafa - Yang Terpilih
  59. Mutha - Yang Ditaati
  60. Muthahhar - Suci
  61. Muthi - Taat
  62. Muzammil - Yang Berselimut
  63. Nabi Ar-Rahmah - Nabi Rahmat
  64. Nabi At-Tawbah - Nabi Taubat
  65. Nabi
  66. Nadzir - Pemberi Peringatan
  67. Nasir - Yang Menolong
  68. Qarib - Dekat
  69. Qasim - Yang Membahagi ( Sebenarnya Abu Qasim )
  70. Qawi - Kuat
  71. Quraisyi - Dari Suku Kaum Quraisy
  72. Ra'uf - Lembut
  73. Rahim - Penyayang
  74. Rasul Al-Malahim - Rasul Pertempuran-pertempuran Hari-hari Terakhir
  75. Rasul Ar-Rahmah - Utusan Rahmat
  76. Rasul - Utusan
  77. Rasyid - Yang Terbimbing
  78. Sadiq - Yang Lurus, Tulus, Suci
  79. Shafi Allah - Sahabat Tulus Allah
  80. Siraj - Dian, Lampu
  81. Syafi - Yang Menyembuhkan
  82. Syahid - Saksi
  83. Syahir - Termasyhur
  84. Syakur - Yang Banyak Bersyukur
  85. Sayiid Walad Adam - Ketua Anak-anak Nabi Adam
  86. Sahib Liwaul Hand - Yang Mempunyai Lambang Kemuliaan
  87. Sahibul Maqam Mahmud - Yang Mempunyai Tempat Terpuji
  88. Tahaa
  89. Tayyib - Yang Baik
  90. Tihami - dari Tihama
  91. Ummi - Buta Huruf, Yang Mempunyai Umat
  92. Wali - Sahabat, Iaitu Menolong Yang Berbuat Kebaikan
  93. Yassin - Ya Insan (Muhammad), Ya Sayidil Basyar (Penghulu Manusia)
Begitulah nama-nama mulia Nabi Muhammad SAW. Wallahu'alam.
Wassalamualaikum...

Sumber : Buku Biografi Agung Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam, karangan Rusydi Ramli Al-Jauhari.



0 komen:

Siapakah Ibnu Taimiyah. . . ? ? ?

Assalamualaikum...

IBNU TAIMIYAH ataupun nama sebenarnya adalah Ahmad Taqiyuddin, Abu Abbas bin Syihabudddin Abdul Mahasin Abdul Halim bin Syeikh Majduddin Abil Barakat Abdussalam bin Abi Muhammad Abdillah bin Abi Qasim Al-Khadar bin Muhammad bin Al-Khadar bin Ali bin Abdillah. Beliau dilahirkan di sebuah desa yang kecil iaitu Heran yang terletak di Palestin pada 10 Rabiul Awal tahun 661H. Daerah Heran ini terkenal sejak dahulu sebagai daerah Kristian Shabin dan pula daerah orang-orang pandai, ahli firasat yang selalu mempermainkan akal. Beliau menetap di Heran sehingga beliau berusia 7 tahun. Selepas itu, beliau berpindah ke Damsyik apabila kaum Tatari menyerang daerah Heran. Beliau berasal dari suku Kurdi. Ayah beliau merupakan seorang ulama Islam dari Mazhab Hanbali. Beliau menetap di Damsyik ( Syiria ) sehingga beliau meninggal dunia pada tahun 728H dan hanya dua kali sahaja beliau ke Mesir.

Ketika beliau sudah dewasa, Ibnu Taimiyah telah menjadi seorang yang alim, berpengetahuan banyak dalam feqah Mazhab Hanbali dan juga dalam ilmu Usuluddin. Beliau juga sudah biasa mengajar dan berceramah di Masjid Bani Umayyah di Damsyik dan mempunyai ramai murid. Namun, amatlah ruginya beliau kerana beliau telah terpengaruh dengan fahaman kaum Musyabbihah ataupun Mujassimah, yang menyamakan Allah dengan makhluk dan juga banyak mengeluarkan fatwa-fatwa yang jauh berbeza dengan empat Imam Mazhab iaitu Imam Hanbali, Maliki, Syafie dan Hanafi. Menurut beliau, Allah itu mempunyai muka, tangan, mata, rusuk, duduk bersila, datang, pergi, cahaya langit dan bumi kerana semua itu disebut dalam Al-Quran. Menurutnya lagi, Allah itu berada di atas langit, boleh ditunjuk dengan anak jari ke atas, Allah mempunyai anak jari, mempunyai tumit kaki, mempunyai tangan kanan, bernafas, turun naik dan Allah itu "masa" kerana semua itu disebut dalam hadis. Sehubungan dengan itu, beliau ini berfahaman Mujassimah dan bukan lagi Ahlussunnah Wal Jamaah.

Dalam ucapan-ucapannya dan tulisan-tulisannya, beliau banyak menentang Imam-imam Mujtahid yang berempat iaitu Hanbali, Syafie, Hanafi dan Maliki. Pada suatu hari, beliau telah berkhutbah di Masjid Damsyik. Beliau menerangkan sebuah hadis yang menceritakan Allah turun ke langit dunia tiap-tiap malam dan menyatakan bahawa Allah turun sama seperti beliau turun dari mimbar ini. Lalu beliau turun dari mimbar. Kemudian, seorang ulama feqah Mazhab Maliki bernama Ibnus Zahra' membantah dia dan melawan ucapan-ucapan Ibnu Taimiyah.

Pada tahun 705H, beliau telah dipanggil oleh Sultan Mesir untuk menghadap sultan itu. Ini kerana Syria berada di bawah pemerintahan Mesir pada ketika itu. Beliau telah dihadapkan ke mahkamah atas sebab menfatwakan bahawa Allah itu duduk bersila di atas 'Arasy, dan bercakap dengan huruf serta bersuara. Namun, Ibnu Taimiyah tidak mahu dibicarakan kerana orang yang mengadilinya adalah musuh-musuhnya. Oleh itu, beliau hanya ditahan ke dalam penjara selama 18 bulan bersama dua orang saudaranya iaitu Syarafuddin dan Zainuddin. Selepas beliau dibebaskan dengan bantuan keluarganya, beliau sekali lagi menyebarkan fatwa-fatwanya yang sesat itu dan juga menghentam pengajian-pengajian tasawuf dan mencaci maki guru-guru sufi pada zaman itu serta tidak menyukai tarekat-tarekat. Oleh itu, beliau sekali lagi dihadapkan ke mahkamah.

Pada tahun 709H, beliau sekali lagi telah dibuang ke Iskandariah oleh Sultan Muzaffar Klaun dan menetap di situ selama 7 bulan. Pada tahun 712H, beliau kembali ke Damsyik. Semasa berada di Damsyik, beliau bukan sahaja mengeluarkan lagi fatwa-fatwa yang menyesatkan tetapi juga hukum-hukum dalam bidang feqah yang bertentangan dengan Imam-imam mazhab yang berempat itu. Pada tahun 718H, Sultan yang berkuasa di Damsyik telah mengeluarkan perintah melarang Ibnu Taimiyah daripada mengeluarkan fatwa-fatwa yang menyesatkan itu tetapi perintah ini dilanggar oleh beliau.

Dalam pengadilan agama yang terdiri dari ulama-ulama ahli hukum yang bersidang tanggal 22 Rejab tahun 720H, beliau telah dimasukkan lagi ke dalam tahanan sampai tahun 721H. Selepas itu, beliau sekali lagi dibebaskan. Namun, sedudah diadakan persidangan maka diambillah keputusan bahawa Ibnu Taimiyah ditetapkan telah melakukan kesalahan-kesalahan kerana banyak fatwanya dalam feqah dan dalam ilmu Usuluddin yang menyeleweng, tidak sesuai dengan ajaran-ajaran yang diajarkan oleh nabi dan sahabat-sahabat nabi dan tidak sesuai pula dengan ajaran-ajaran agama yang biasa diajarkan oleh ulama-ulama Islam. Oleh itu, beliau telah dihukum penjara di Benteng Damsyik dan akhirnya tamatlah riwayat beliau pada tanggal 27 Syawal 728H ketika berada dalam penjara Benteng Damsyik. Walaupun fatwanya itu telah diisytiharkan sesat, namun fahamnnya terus tersebar melalui anak muridnya iaitu Ibnu Hadi dan Ibnul Qayim Al-Jauzi,pengarang kitab "Zadul Ma'ad".

Sehubungan dengan itu, dapatlah kita pastikan bahawa sudah tercatat dalam sejarah Ibnu Taimiyah merupakan pencetus fahaman Mujassimah dan pada waktu ini, istilah Wahabiyyah belum muncul lagi kerana Wahabiyyah diasakan oleh Muhammad bin Abdul Wahab yang telah ana ceritakan sebelum ini. Di dalam subjek Pendidikan Quran dan Sunnah Tingkatan 5, di dalam tajuk Ibnu Taimiyah, buku itu mengatakan bahawa Ibnu Taimiyah merupakan pejuang Ahlussunnah Wal Jama'ah sedangkan di dalam kitab-kitab Ahlussunnah yang terkenal sudah dinyatakan bahawa Ibnu Taimiyah ini pejuang Mujassimah dan bukan Ahlussunnah Wal Jama'ah. Oleh itu, kita hendaklah berhati-hati kerana pengaruh Mujassimah ini sudah memasuki Malaysia. Wallahu'alam.

Wassalamualaikum...


2 komen:

Burj Khalifa, The Tallest Building

Assalamualaikum..



Mari kita menambahkan ilmu pengetahuan yang sedia ada.
Kali ini ana ingin berkongsi dengan antum/antunna maklumat mengenai bangunan Burj Khalifa.
Antum/antunna tahu mengapa bangunan ini diiktiraf sebagai bangunan tertinggi di dunia?
Jom kita lihat bersama-sama.

BURJ KHALIFA merupakan menara yang diiktiraf sebagai menara tertinggi di dunia dengan pencapaian ketinggiannya iaitu 829.84 meter bersamaan 2,723 kaki. Menara ini mempunyai 163 tingkat dan mempunyai banyak fungsi. Menara ini telah dibina pada tahun 2007 dan siap sepenuhnya pada tahun 2010. Burj Khalifa telah memecah rekod sebagai bangunan yang tertinggi di dunia yang sebelum ini dipegang oleh Menara Taipei 101 dengan ketinggian 509 meter.

Burj Khalifa telah dibina di atas bumi Dubai, United Arab Emirates. Sehingga kini Burj Khalifa masih menjadi bangunan tertinggi di dunia. Pengiktirafan Burj Khalifa sebagai bangunan tertinggi di dunia telah menjadikan Dubai sebagai tempat yang dikenali oleh penduduk dunia. Dubai merupakan salah satu bandar besar di United Arab Emirates manakala Abu Dhabi ialah ibu negara bagi negara arab tersebut. Kini, negara United Arab Emirates menjadi salah sebuah negara yang menjadi tarikan pelancong bukan sekadar sahaja mempunyai bangunan tertinggi di dunia malah terdapat banyak tempat-tempat yang menarik di sana. Negara United Arab Emirates merupakan negara yang kaya dengan petroleum menyebabkan negara tersebut merupakan antara negara yang terkaya di dunia. Sebab itu, mereka mampu untuk membina sebuah menara yang tinggi berdiri gah di negara mereka.






Wallahu'alam.
Wassalamualaikum...


0 komen:

I Believe


*Irfan Makki*

When you're searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He's always close to you

He's the one who knows you best
He knows what's in your heart
You'll find your peace at last
If you just have faith in Him

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

Chorus:
I believe
I believe

I believe

Do you believe, oh do you believe?

*Maher Zain*
Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything



He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
If God wills we'll meet one day

Chorus

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe x3
And now I feel my heart is at peace

Chorus

I believe I believe, I believe I believe x4


Chorus




0 komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...