USIM dan UIAM. . .

Assalamualaikum semua..

Kali ini ana ingin menyampaikan sedikit info kepada antum/antunna semua. Baru-baru ini ana telah pergi ke Karnival Jom Masuk U di Terengganu Trade Centre (TTC), Kuala Terengganu. Di sana, banyak wakil-wakil dari universiti mengambil kesempatan untuk mempromosikan kursus-kursus yang ditawarkan untuk lepasan SPM di universiti mereka. Jadi, di sana ana telah mengunjungi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) kerana ana hanya berminat untuk melanjutkan pelajaran di dua buah universiti ini. Ini kerana universiti tersebut menyediakan persekitaran yang lebih Islamik berbanding di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) lain yang terdapat di Malaysia ini. Di karnival tersebut, ana telah mendapat maklumat yang lebih jelas mengenai kursus-kursus yang ditawarkan dan 'flow' yang akan kita lalui di 2 buah universiti tersebut berdasarkan kursus yang kita minat untuk lepasan SPM macam ana ini.



Baiklah. Di sini, ana ingin menerangkan kursus-kursus yang ditawarkan di USIM berdasarkan penerangan yang ana perolehi daripada wakil universiti tersebut. Bagi lepasan SPM macam ana ini, kita boleh melanjutkan pelajaran ke USIM melalui Tamhidi. Tamhidi sama juga macam Asasi yang ditawarkan di universiti lain. Cuma Asasi di USIM diberi nama Tamhidi. Tamhidi yang ditawarkan di USIM adalah seperti berikut:


  • Tamhidi Syariah dan Undang-undang
  • Tamhidi Sains dan Teknologi
  • Tamhidi Perubatan
  • Tamhidi Perakaunan dan Muamalat
  • Tamhidi Pergigian
Untuk mengetahui syarat kemasukan ke program Tamhidi, antum/antunna semua boleh meng'klik' Syarat Kemasukan ini.

Islamic Science University of Malaysia

Night view at Islamic Science University of Malaysia


USIM juga menawarkan program Sarjana Muda untuk lepasan STAM, STPM/Matrikulasi dan Diploma. Fakulti yang ditawarkan adalah seperti berikut:

Antum/antunna semua boleh klik semua link di atas untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program Sarjana Muda yang ditawarkan di USIM. Universiti ini juga telah menjalinkan kerjasama dengan beberapa buah universiti di luar negara dan ini memudahkan pelajar USIM melanjutkan pelajaran ke luar negara. Klik Jalinan Kerjasama USIM ini untuk mengetahui lebih lanjut. Program-program yang ditawarkan di USIM masih lagi sedikit berbanding di universiti-universiti lain kerana USIM masih lagi baru ditubuhkan.



Bagi UIAM pula, Asasi yang ditawarkan di sana lebih banyak daripada Tamhidi di USIM. Berikut ialah program Asasi yang ditawarkan di UIAM:

  • Asasi Sains Hayat
  • Asasi Sains Fizikal
  • Asasi Sains Kesihatan Bersekutu
  • Asasi Kejururawatan
  • Asasi Farmasi
  • Asasi Pergigian
  • Asasi Perubatan
  • Asasi Seni Bina dan Reka Bentuk Alam Sekitar
  • Asasi Kejuruteraan dan Sains Komputer
  • Asasi Sains Kemanusiaan
  • Asasi Bahasa Inggeris
  • Asasi Bahasa Arab
  • Asasi Ilmu Pengetahuan Berteraskan Wahyu dan Warisan Islam
  • Asasi Ekonomi dan Sains Pengurusan
  • Asasi Undang-undang
Program Sarjana Muda yang ditawarkan di UIAM terlalu banyak. Jadi, anda boleh pergi melawat laman web UIAM untuk mendapat maklumat lebih lanjut. UIAM merupakan universiti yang bertaraf antarabangsa dan mempunyai pelajar luar negara yang menuntut di UIAM ini. 

International Islamic University Malaysia

Sultan Haji Ahmad Shah Mosque in IIUM

Maka, antum/antunna semua boleh memilih untuk melanjutkan pelajaran di universiti yang menyediakan persekitaran yang Islamik sama ada di USIM mahupun di UIAM. Semoga maklumat ini memberi manfaat kepada antum/antunna semua dalam melanjutkan pelajaran selepas keputusan SPM dikeluarkan.

Baiklah. Ini saja yang ana nak beritahu pada post kali ini. Moga berjumpa lagi di post yang akan datang.

Wassalamualaikum.


Written by

5 comments:

  1. salam...
    `best nye spe2 u dpt g krnvel tu...kte g pn mse form 5 jer,tp mse tu nk tnye pn xtau nk tnye pe...ohohoho...nk prgi kn,jauh...btw,smga dpt rslt y terbaik yew spm t....:P

    ReplyDelete
  2. wslm..ow..hehe..xpe..lam intrnet byk mklmt y blh kte cri sbnrnya..klu x jls sgt,blh tye cg kaunseling..btw,thnks ats doa itu..smoga MiSz ChOkI2 jgak dpt rsult y trbaik spm nnt..

    ReplyDelete
  3. hihihiihi....
    ok bro!!!
    insyaAllah~:)

    ReplyDelete
  4. Assalam
    Kalau lpsan asasi uia nk msuk degree kt usim boleh tak.mcm mne yer agknyer procedure die?

    ReplyDelete
  5. Assalam
    Kalau lpsan asasi uia nk msuk degree kt usim boleh tak.mcm mne yer agknyer procedure die?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...